Vi räknar här ut besparing med bergvärmepump i fem enkla steg - hur mycket sparar du per år och hur lång tid tar det innan en bergvärmeinstallation har betalat sig.
Här kan du läsa Del 1: DEL 1: Exempel på offert och kostnad för bergvärme
Vi gick på sidan Pris för bergvärmpumpar igenom vad det kan kosta att skaffa bergvärmepumpar utifrån en exempeloffert. Där fick vi siffran 143 000 kr för installationen av bergvärmepumpen. Denna siffra ska vi nu utgå från för att se vad du kan räkna med för generell besparing för bergvärmepump. Hur lång tid tar det innan den både betalat sig själv och blivit en vinstaffär för dig?
De flesta bergvärmepumpar innebär en avsevärd besparing för en normalstor svensk villa. Att sänka kostnaderna med 25 000 kr är fullt möjligt, ofta mer än så. I det här fallet antar vi att bergvärmepumpen som kostade 143 000 kr att köpa och installera innebär en årlig besparing på just 25 000 kr (vilket innebär att din värmenota blir just så mycket billigare jämfört med tidigare). Men denna siffra blir egentligen relevant först i nästa steg, då vi jämför den med den totala investeringskostnaden.
Nu följer en ganska enkel beräkning där vi delar investeringskostnaden med den årliga besparingen och får fram återbetalningstiden för bergvärmepumpen. Denna återbetalningstid är den mest relevanta faktorn när du väljer ut din värmepump och hur djupt borrhål du ska ha, eftersom det är viktigt att hitta brytpunkten där du får kortast återbetalningstid i förhållande till kostnad och besparing.
Så här ser det ut i vårt exempel:
143 000 kr (investering) /25 000 kr (årsbesparing) = 5,72. Avrundat uppåt innebär detta att bergvärmepumpen har betalat sig själv på 6 år. Därefter är den att räkna hem som vinst för varje år som går. Räkna dock med lägga undan en liten slant i månaden för att täcka eventuella underhållskostnader.
I detta fall kan vi med marginal säga att bergvärmepumpen från 6½ år och framåt är lönsam. Eftersom livslängden på bergvärmepumpar är 10-15 år så är det alltså, för de allra svenska villaägarna, en mycket bra investering att satsa på en bergvärmepump.
Det du först och främst bör göra för att maximera bergvärmebesparingen är att få till en så bra installation och ett så lågt inköpspris som möjligt. Detta skriver vi mer om i guiden kostnad för bergvärme. Enklast gör du detta genom att alltid ta in flera offerter från olika installatörer. Någon kanske erbjuder en billigare pump, en annan kanske kan få ner arbetskostnaden. Hur som helst kan du med flera erbjudanden välja den installatör som känns bäst och som kan erbjuda ett rimligt pris.
När installatören ger dig en offert på din bergvärme kostnad bör du be om en energikalkyl. Den går ni igenom tillsammans för att se vad ditt hus har för förbrukning per år (i kilowattimmar) och vilken effekt din bergvärmepump bör ha för att kunna stå för så stor del av värmeförsörjningen som möjligt (utan att kosta skjortan). Bergvärmeinstallatörer kan detta på handens fingrar - lita på deras kompetens, men lyssna alltid på flera olika installatörer för att jämföra deras förslag.
Lycka till!
Vill du läsa mer om olika pumpar? Här är ett Test av bergvärmepumpar.